Algemeen
Het Salet is een vereniging van mensen die op een enthousiaste manier bezig willen zijn met de geschiedenis en met die van de periode 1795-1815. De manier waarop zij dit doen, bewijst dat geschiedenis niet saai hoeft te zijn! De leden komen uit het gehele land en behoren tot verschillende leeftijdsgroepen.

Het Salet organiseert bijeenkomsten in de stijl van de Franse tijd. De meeste gegoede burgerlijke families in de negentiende eeuw hadden een druk sociaal leven, want de kring van verwanten en kennissen was zeer uitgebreid en de sociale verplichtingen idem dito. Er waren legio aanleidingen om bij elkaar op bezoek te gaan, zoals geboorten, trouwerijen, verjaardagen, benoemingen en belijdenissen. Verder werd men geacht af en toe een huisconcert of soirée te geven. Al deze dingen proberen wij ons eigen te maken en uit te beelden. De evenementen vinden meestal plaats in een weekend op daarvoor geschikte (historische) locaties. Het Salet organiseert voor haar leden evenementen zoals een déjeuner champètre, een soiree, een diner of een muziekavond. Maar ook neemt Het Salet deel aan (tijdgebonden) scenario's, zoals de herdenking van de Kruitramp in 1807 in Leiden en het uitbeelden van een huwelijk. Deze activiteiten vinden plaats op daarvoor geschikte locaties.

 

Bekijk een uitgebreide impressie van de mogelijkheden op de pagina`s Het Salet op Verzoek en Uitbeeldingen

Het Salet is aangesloten bij de Napoleontische Associatie der Nederlanden.

Mocht u interesse hebben om een evenement te organiseren in samenwerking met Het Salet of u wilt zelf deelnemen aan onze activiteiten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Naam Het Salet
Het salet, een fenomeen in de achttiende eeuw, was een ontvangstruimte in landhuizen of stadswoningen waar de gasten eerst met elkander kennismaakten. Daarna trad men eventueel verder binnen om een theepartij of een dans-, muziek- of literaire avond bij te wonen, of om aan te zitten aan het diner. Het spreekt bijna voor zich dat het in die tijd heel belangrijk was om in het salet van de gegoede families gezien te worden. De benaming 'de Sael werd ook gebezigd.
 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014. Het Salet. All Rights Reserved.