Op deze pagina`s vindt u verslagen, afbeeldingen en filmpjes van evenementen die Het Salet heeft georganiseerd of aan heeft deelgenomen. Ze geven een indruk van wat u als nieuw lid van Het Salet of als bezoeker van onze evenementen te wachten staat.

 

19/20 nov 2005  Lustrumviering, Kippenburg.    
  In het charmante landhuis Kippenburg in het Friese Gaasterland kwam het Salet bijeen om het vijfjarig bestaan van de vereniging te vieren. In een stijlvolle ambiance genoot men van twee dagen "terug naar 1800". Boswandelingen, gezelschapsspelen en maaltijden in stijl werden afgewisseld met workshops pennen snijden en hoeden maken.
 39small  41small  42small  40small  
22 okt 2005 Nationale Volkscultuurdag, Fort Voordorp bij Utrecht.    
  Fort Voordorp, tussen Utrecht en De Bilt, stond deze dag in het teken van Nederlandse folklore. Dans- en muziekgroepen, traditionele sporten en spelen, historisch koken, reuzen en nog veel meer: het was allemaal te zien en te beleven op de Nationale Volkscultuurdag 2005. Ook het Salet gaf acte de présence met een veldhospitaaltje, wederom in samenwerking met het 7e van linie.    
 62small  64small  63small  65small  
10 sept 2005 Duik in het duister, Breda.    
  De opvoering van een Patriottisch burgerlijk huwelijk uit 1798, uitgevoerd in de stijlvolle kleine zaal van het schitterende stadhuis van Breda, toonde het publiek de verschillen èn de overeenkomsten met een modern huwelijk. Het spel speelde zich af met nagemaakte geboorteaktes en alle overige handgeschreven paperassen die toendertijd in gebruik waren. De ambtenaar, of "Commissaris tot de huwelijksche zaaken"' uitte zich met verve in Bataafs-Republikeinse retoriek.
 58small  59small  60small  61small  
20/21 aug 2005  Borg Nienoord, Leek.     
  Het huwelijk, in 1804, van Baron Haro Caspar van In- en Knijphuizen tot Nienort met Susanna Elisabeth Alberda van Bloemersma stond model voor deze presentatie. Het Salet zette hier een innemend schouwspel neer, inclusief trouwkoets, huwelijksceremonie in het fraaie kerkje van Midwolda, authentieke lofdichten, huwelijksgeschenken en ´s avonds een dinerbuffet. Onze gasten waren de speciaal voor de gelegenheid naar het rijtuigmuseum gekomen toeschouwers, die onthaald werden op een buitenpartij (picknick) met authenthiek gebak en likeuren. Tevens waren zij aanwezig bij de huwelijksvoltrekking.   
54small 55small 57small 56small  
2/3 juli 2005   Festival Medische Geschiedenis Utrecht.   
  In het kader van dit festival presenteerden enige leden van het Salet, in samenwerking met leden van het 7e Bataljon van Linie, een veldhospitaaltje van na de Slag bij Waterloo, 18 juni 1815. Met een bescheiden instrumentarium werd getracht het leven der gewonde soldaten te redden, en dit werd getoond middels een beenamputatie en het verwijderen van kogels en scherven. Een en ander werd door de organisatie dermate geapprecieerd, dat men ons verzocht een extra voorstelling op te voeren.    
  49small 46small 48small  
16 mei 2005   Kasteel Geldrop.    
  Wij waren aanwezig tijdens de Brabantse Kastelendag en vormden de aankleding van het kasteel. Deze keer demonstreerde onze landschapstekenaar zijn perspectiefraam en gaf in de tuin onze botanist uitleg over de flora en fauna, die hij minutieus in aquarellen vastlegde.     
65small 37small 35small 36small  
9 apr 2005  Opening Belle van Zuylenjaar.     
  Dit optreden luisterde de officiële opening van het Belle van Zuylen jaar op, alsmede de presentatie van een boek over deze illustere dame. Voor deze manifestatie presenteerde het voltallige Salet oa. de personage van de 'jonge Belle', gestoken in een prachtige handgemaakte replica van één van Belle's authentieke jurken. Veel aandacht was besteed aan haar kapsel en kostuumaccessoires, teneinde een zo goed mogelijke gelijkenis neer te zetten.    
31small 33small 34small 32small  
26 febr 2005   Museumnacht Rotterdam.     
  Om het publiek uitleg te geven over het bezoek van Napoleon en Josephine, waren een aantal leden van het Salet aanwezig op de Rotterdamse Museumnacht. Het publiek vermaakte zich uitstekende met de 'slaapkamerverhalen' over de keizer. Tevens werd er een beeld gegeven van een diner uit de periode, en zat onze schrijver een verslag te maken met de ganzenveer. Korte televisiebeelden van onze presentatie waren diezelfde avond te zien in het NOS-journaal.     
50small 53small 51small 52small  
13 nov 2004   Besloten diner en muziekavond.    
  Op regelmatige basis organiseert het Salet aktiviteiten in besloten kring.. Dit maal ging het om een muzikale avond met buffet, alwaar de virtuoze pianiste Caecilia Boschman ons vergastte op een recital met werken van oa. Haydn en Schubert. Deze zeer charmante avond speelde zich af ten huize van de Heeren van Dordt, gerespecteerde antiekhandelaren te Dordrecht.    
15small 14small 16small 17small  
11 sept 2004  Open Monumentendag Breda.     
  Hier kon, in een fraaie stijlkamer, het publiek meeluisteren naar de tafelconversatie der Saletleden en zodoende een indruk krijgen van wat de mens zoal bezighield rond 1800. De door één der leden nauwgezet gereproduceerde Amsterdamsche Courant van Maandag den 23sten January 1815     
25small 24small 26small 23small  
28 apr 2004   Opening marinewerf Cape Holland, Den Helder.     
  Ter gelegenheid van de officiële opening van de Marinewerf, een nieuw nautisch attractiepark in Den Helder, was het Salet aanwezig met een drietal leden. (foto uit de krant)     
       18small  
24/25 juli 2004  Borg Nienoord, Leek.   
  Een buitenpartij op het gazon voor de borg, was het thema voor dit weekend. Door de regen gedwongen werden de activiteiten des zondags naar de borg zelf verplaatst, waar wij het publiek lieten kennismaken met oa. het kaartspel Whist. Onze dames brachten de middag ontspannen door met handwerken, voorlezen en explicatie geven aan de bezoekers.    
19small 21small 22small 20small  
dec 2004   Schloss Zeilitzheim, Duitsland.    
  Uitgenodigd door de Duitse vereniging Concordia, toog het Salet naar het fraaie slot Seidlitzheim in Duitsland. voor een weekendje 'terug in de tijd'. De foto's spreken voor zich.     
27small  28small 29small 30small  
2002  Bourtange.
  Een burgeropstand was het thema van dit weekend.
     9small  8small  
mei 2002 Museum Boerhave, Leiden. 
  Het gerenommeerde museum Boerhave te Leiden, vermaard om de uitnemende collectie medische attributen, verzocht ons om in het kader van de tentoonstelling "Het vergeten fenomeen, Sebald J. Brugmans 17963-1819" een voorstelling te geven. Genoemde heer Brugmans was in feite de grondlegger van de moderne Militair Geneeskundige Dienst. Het thema was "na de slag bij Waterloo". Het Salet zette voor de eerste keer, a l'emprovice, een veldhospitaal neer. Het geheel werd met zo veel verve neergezet dat naderhand kinderen kwamen kijken of "die meneer z'n been nou echt was afgezaagd'. Tot grote voldoening der acteurs klonken er regelmatig uit het publiek kreetjes van ontzette dames en uitingen van walging, voor eerstgenoemden een signaal dat een en ander er zeer overtuigend uitzag. 
  5big 6small 7small  
2002 en 2003  Evenement History Live Dordrecht.
  Tal van re-enactment groepen gaven hier een demonstratie van hun kunnen. Het Salet zette een tent neer naast de waterkant tegenover Museum Simon de Gyn en liet het publiek zien hoe de gegoede burgerij zich na gedane werkzaamheden ontspande...
10small 11small 12small 13small  
2000 Buitenpartij op Slot Loevestein.
  Het eerste publieke optreden van het Salet, een buitenpartij - tegenwoordig zegt men picknick - op slot Loevestein. Het jonge Salet zette, voor de eerste keer in Nederland, met enige gasten een performance neer die er niet om loog. Klein maar dapper, en op de inzet was niets aan te merken.
1small 2small 3small 4small

Bekijk ook de uitbeeldingen van Het Salet in de periode 2006-2010

Bekijk ook de uitbeeldingen van Het Salet in de periode 2011-heden

Copyright © 2014. Het Salet. All Rights Reserved.