Algemeen

Door onze leden wordt tijdens evenementen, demonstraties en optredens, kleding gedragen volgens de mode en voorschriften uit de periode 1795 – 1815. Deze kleding en daarbij behorende accessoires volgen de authentieke kostuums zo nauwkeurig mogelijk. Uitgebreide studies en het verrichten van onderzoek in archieven hebben ervoor gezorgd dat de leden de juiste kennis hebben verkregen.

Deze kennis wordt nog steeds uitgebreid en natuurlijk onderling gedeeld. De meeste leden zijn ondertussen ook bedreven in het maken van de benodigde kledingstukken. Zo heeft het Salet door het bezitten van deze expertise verzoeken gekregen om kleding voor derden te maken, zoals bijvoorbeeld de kleding van Lodewijk Napoleon en zijn echtgenote Hortense. Dit naar aanleiding van de herdenking van de intocht van het koninklijk paar in 1806 in Apeldoorn. De prachtige jurk van Hortense, in lichtbruine zijde, werd vervaardigd door Florine Hollemans, op basis van een beschrijving uit een dagboek uit die tijd. Peter de Haas wierp zich op het uniform van Lodewijk, met als voorbeeld het schilderij van C.H. Hodges. Beide kostuums zijn zoveel mogelijk met de hand gemaakt.

                         kostuums peterkostuums hortense

                                       Peter de Haas werkt aan het kostuum van Lodewijk Napoleon                                          De replica jurk van Hortense

Herenkleding
In de eerste jaren na de Franse revolutie verandert er nog niet veel aan de kleding van de mannen.

De zgn. elegante volksvertegenwoordigers in de Assemblée gaan gekleed in kniebroek, vest, rokjas met grote omslagen en slippen, witte zijden kousen en schoenen met gespen. De kleding is gemaakt van lakense stof. Hemden, dassen en ondergoed zijn van zijde of fijn linnen, katoen is nog niet erg gangbaar.

Het haar blijft gepoederd, ook al wordt de pruik afgezworen. Op het hoofd draagt men de tricorne, bicorne en sporadisch de hoge hoed. Men noemt de stijl ‘à l’anglaise’.

Uit deze benaming blijkt dat er nauwelijks verschil is tussen de mode in Engeland en Frankrijk.

Het dragen van de degen door burgers is totaal verdwenen. De jakobijnen gaan soberder gekleed, hun kleding is overwegend zwart of bruin, hun haar ongepoederd en kort geknipt en veters in plaats van schoengespen.

In de lage landen krijgt deze soberdere kleding meer navolging, mede door het koudere klimaat en de protestantse inslag.

Vanaf het midden van de negentiger jaren van de achttiende eeuw verdwijnt geleidelijk de kniebroek, die wordt vervangen door de pantalon en laarzen vervangen overdag de lage schoenen. Alleen bij bals en andere bijzondere gelegenheden blijven de kniebroek en gespschoen in gebruik.

De jongere gegoede burgerij zet zich af tegen de nieuwe maatschappij met een nieuwe, excentrieke stijl en men noemt hen dan ook ‘merveilleux ‘ of ‘incroyables’, in Engeland ‘dandy’s ‘. Hun kleding valt op door grote omslagen, hoge kragen en dassen, grote hoge bicorns en kniebroeken met gestrikt galonband net onder de knie.

Gedurende de jaren van het consulaat (1799-1804) komt er weer meer kleur en variëteit in de mode, maar de snit verandert weinig. Op de feesten in de hogere kringen zijn de zijde kleding, gespschoenen, kniebroek en het dragen van de degen normaal.

In de periode daarop volgend verandert de kleding in Europa en de Nederlanden nauwelijks, ze blijft redelijk sober, ook in de periode van het Koninkrijk Holland, het keizerrijk en de eerste jaren van het Nederlandse koninkrijk, getuige de afbeeldingen uit 1805 en 1816.

De redenen hiervoor zijn onder anderen de voortdurende oorlogstoestanden, het verlies van diverse koloniën en het continentale stelsel, waardoor de handel en de welvaart sterk terugvielen. 

 

Impressie maken een jurk

Eén van onze vroegere leden, Welmoed Tamminga, geeft in onderstaand filmpje een impressie over de wijze waarop een jurk wordt gemaakt. Er wordt gestart met het verrichten van onderzoek in boeken en in databanken op Internet. Dit om een goed beeld te krijgen hoe de jurk zo historisch verantwoord mogelijk eruit moet komen te zien. Vervolgens worden de juiste materialen erbij gezocht. Deze kunnen op de lokale markt te koop zijn, maar soms komen ze van een speciale leverancier of zelfs uit het buitenland.

Laat u zich hier niet door afschrikken. Ook als beginnend lid staat u er niet alleen voor. Alle leden helpen elkaar om de juiste stoffen, materialen en andere zaken te vinden en te vervaardigen voor de gewenste uitbeelding. Tot slot worden aan de hand van patronen de kledingstukken vervaardigd.

 

DOEN!

  • Zoek naar ‘fashion plates’ of ‘modeprenten’ uit de periode, foto’s van originele kledingstukken, en schilderijen uit 1800-1815 van bijvoorbeeld Ingres, Jacques-Louis David, Vigee-Lebrun, Marguerite Gérard, and Isabey, en kijk hier goed naar voordat je je eigen kleding gaat maken.
  • Voor dames: zorg dat de taille van je jurk hoog genoeg zit. De meest voorkomende fout bij reproductie-empirejurken is een taille die hangt in plaats van strak aansluit aan het lichaam. De taille zat rond 1800 hoger dan waar nu de bh eindigt, dus draag altijd een push-up bh, of nog beter: een correct korset. Verder zat de taille achter meestal iets hoger dan voor.
  • Er zijn helaas nauwelijks moderne spullen te koop die meteen geschikt zijn voor een authentieke garderobe, behalve sommige accessoires zoals shawls, sieraden en katoenen of wollen kousen. Er zijn wel spullen te koop waarvan met een beetje creativiteit geschikte accessoires te maken zijn: strohoeden zijn bijvoorbeeld makkelijk te verbouwen tot bonnets.
  • Draag als vrouw je haar niet los of in een staart, maar steek het op in een knot. Verder zorgen korte krulletjes aan de voorkant voor een authentiek effect (en daar hoef je geen pony voor te hebben). 
 

NIET DOEN

  • Gebruik van synthetische stoffen. De stoffen die rond 1800 bestonden waren van linnen, katoen, zijde of wol.
  • Wijde kleding. De kleding van (gegoede) burgers werd op maat gemaakt en paste dus precies.
  • Een bril in moderne stijl. Dit lijkt misschien een vrij onbelangrijk detail, maar een verkeerde bril kan het effect van een verder kloppende outfit tenietdoen!
  • Schoenen met hoge hakken. Deze werden in de tijd voor onze periode veel gedragen door dames èn heren, maar tussen 1795 en 1815 juist niet.
  • Draag als vrouw geen zwarte kleding, tenzij je iemand uit wilt beelden die in de rouw is. 
 
Dameskleding

Beschrijving volgt!

 

Copyright © 2014. Het Salet. All Rights Reserved.