De dag van de Bataafse Vrijheid

2016 De Werf gezelschapDe uitbeeldingen vonden plaats in de werf en op de kade.

Op de overloop hield de Marechaussee kantoor (Maastrichter Brigade) en bewaarde de orde bij het gemene volk op de kade. Binnen in de entreehal werd er serieuze uitleg gegeven door de scheepschirurgijn (7de Bat. Inf. van Linie). Voorts werd er een Theehuis uitgebeeld waar de gegoede burgerij zich te goed deed aan allerlei lekkernijen en ook uitzicht had op het onderricht in de wellevendheid der dansen. Onder leiding van de dansmeester werd er gedanst door de Joffers en Jonkers van Het Salet en The Meryton Society met prachtige historische levende muziek .
Op de kade werd er gedemonstreerd hoe de beplanking van een schip te werk ging (Equipage de Delft). Sabel vechten werd afgewisseld met kanon- en musketschieten en ook wapenexercitie werden deskundig gedemonstreerd door de Equipage de Delft en de Bataafse burger magt. De groep Allemansend, toonde het zeemansleven uit de achttiende eeuw.
Een bijgewoon geslaagde dag, door de deelnemers, bezoekers en directie beaamd, met al deze lieden te saam, wat feestelijk werd afgesloten met een heerlijke maaltijd dat door "kokkie Willem" met veel liefde was bereid in het restaurant van de Werf. De gegoede burgers ter enerzijds aan de deftige dis, terwijl het gemene volk zich te goed deed in hun "taverne" anderzijds. Jammer dat niet iedereen in de gelegenheid was om dit mee te vieren, "De Dag van de Bataafse Vrijheid"!

Copyright © 2014. Het Salet. All Rights Reserved.